BILSTEREO OCH MUSIK

Det är midsommarafton 2009 och resan har börjat. Jag och min fru Seija kommer att ligga på vägen, ungefär 6.000 kilometer, i tre veckors tid. Det här är inte vår första bilresa till Europa, det har blivit tio resor tidigare. Orsaken till att vi ännu en gång reser till Mellan- och Sydeuropa ligger egentligen inte i att få se något nytt.
         ATT RESA ÄR FRIHET. Det är en härligt befriande känsla att ha packat ner allt man behöver i enda väska.
         ATT RESA ÄR FILOSOFISKT. Man kommer bort från den slentriana vardagen, stannar upp och får perspektiv på sig själv och hela världen. Nya fråge­ställningar dyker upp. Pusselbitarna faller på plats.
         ATT RESA ÄR BILSTEREO. När man sitter åtta till tio timmar i bilen en dag har man tid att lyssna på musik. Man hinner ibland lyssna på en artists hela produktion.Under den här resan skall jag varje dag spela en viss låt eller musik av en viss artist. Varje låt- och artistval har en personlig historia, en historia som kommer att vägleda mitt berättande. 

LÄS MERA I DEN BLÄDDRINGSBARA PDF:N.
          

Malaga | Sevilla

Det var eftermiddag och julafton 2010 när vårt flyg landade helt enligt tidtabellen på Málagas flygfält i Spanien. Det enda kruxet var att våra kappsäckar fortfarande fanns kvar i Helsingfors.
          Klockan 5.49 på julaftonsmorgonen fick jag ett telefonsamtal från Air France, som vi skulle flyga med till Málaga. En kvinna meddelade vänligt att Air France inte kunde flyga från Helsingfors på julaftonen på grund av snösituationen i Paris. Hon erbjöd att vi istället kunde flyga med Air Berlin, men det var bråttom för flyget skulle starta 6.35, dvs. efter 45 minuter. ”Hur nära flygfältet är ni?” ”Hinner ni?” Jag svarade kallt att vi hinner, för vi bodde på ett av flygfältshotellen i Vanda. 
          Vi hade föregående kväll checkat ut så det var bara att slänga rumsnycklarna på receptionsdisken och rusa till taxin. Taxin körde i ilfart till flygfältet, där vi efter en stunds letande hittade Air Berlins incheckning. Air Berlins funktionär ledsagade oss till säkerhetskontrollen förbi en lång, ringlande kö och önskade oss lycka till. Från telefonsamtalet tills vi passerat säkerhetskontrollen hade det tagit 25 minuter.

LÄS MERA I DEN BLÄDDRINGSBARA PDF:N.