skip to Main Content

Acueducto de Segovia   

Akvedukten i Segovia är det största romerska byggnadsverket i Spanien och även den största akvedukten från romartiden i Europa. Den är en struktur som är cirka 17 kilometer lång och börjar från en liten bäck i Sierra de Guadarrama-bergen. När akvedukten når Segovia måste den korsa en 30 m djup floddal, över vilken en 776 m lång akveduktbro byggdes. Akveduktbron består av över 20.000 granitblock, som väger från ett till två ton. Slavar byggde den. Bron hålls ihop av sin egen tyngd utan murbruk eller järnhakar med millimeterprecision. Akvedukten gav Segovia 2.000–4.000 kubikmeter vatten i dygnet och var i bruk nästan till våra dagar.

Muinainen Rooman valtakunta on jättänyt taakseen monia jättimäisiä rakennuksia, kuten Segovian akveduktin. Orjien häikäilemätön hyväksikäyttö yhdistettynä ammattitaitoiseen suunnitteluun teki tämän mahdolliseksi. Espanjan väestöstä oli mahdollisesti kaksikymmentä prosenttia orjia. Sillan graniittia louhittiin noin viiden kilometrin päässä kaupungista. Segovian akvedukti, nimeltään El Puente [silta] rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla ajanlaskun alun jälkeen, ja vuonna 1985 akvedukti valittiin Segovian vanhankaupungin kanssa Unescon maailmanperintöluetteloon. 

Napsauta yhtä pikkukuvista avataksesi galleria-ikkunan. Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.

This Post Has One Comment

  1. Intressant text.
    Här på Mallorca pedar vi bara. Redan åtta cykeldagar bakom. I medeltal hittills omkring 80 km/dag så det börjar kännas i låren. Mycket vatten har gått åt. Hade nästan behövt en mobil akvedukt.
    Janne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top