skip to Main Content

Yasmin Levy   

Yasmin Levy är en sefardisk sångerska från Israel, som bor i Jerusalem. Sefarder är judar av spansk-judisk härkomst. Hennes musik har också inspirerats av andalusisk flamenco och jazz. Levy har gjort nya tolkningar av den medeltida judeo-spanska (ladino) sången genom att införliva element av andalusisk flamenco och traditionell turkisk musik samt kombinera instrument som darbuka, oud, fiol, cello och piano. 

 »Jag är stolt över att kombinera de två kulturerna ladino och flamenco, samtidigt som jag blandar in influenser från Mellanöstern. Jag ger mig ut på en 500 år gammal musikalisk resa, tar ladino till Andalusien och blandar det med flamenco, stilen som fortfarande bär de musikaliska minnena från den gamla moriska och judisk-spanska världen med klangen från arabvärlden. På ett sätt är det en musikalisk försoning av historien«, säger den internationellt kända Levy.

»Tietenkin meillä on täällä radikaaleimpia uskonnollisia ihmisiä, mitä voit kuvitella. Mutta näen myös toisen Jerusalemin todellisuuden: eri uskontojen ja kulttuurien ihmiset elävät yhdessä. Minun maailmassani ei ole sijaa sodalle ja taistelulle. Toivon todella, että voisimme kunnioittaa toisiamme enemmän tässä erilaisten maailmankatsomusten kaupungissa. Ladino-laulut ovat hyvä väline tähän, koska ne on kirjoitettu aikana, jolloin juutalaiset elivät rauhassa muslimien kanssa Espanjassa. Meidän on muistettava, että keskinäinen kunnioitus oli hyvin pitkä. Eikä ole mitään syytä, miksi emme tekisi samoin tänään«, sanoo Yasmin Levy, joka on kansainvälisesti tunnettu israelilainen ladinomusiikin esittäjä. 

 Photo by CC BY-SA 3.0 THESUPERMAT

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top