Skip to content

Don Quijote de la Mancha

Cervantes kirjoitti Valladolidissa romaanin Don Quijote ensimmäisen osan.

Vierailimme Casa de Cervantes-museossa, joka sijaitsee täällä Valladolidissa. Rakennus oli espanjalaisen kirjailijan Miguel de Cervantesin (1547-1616) koti aikana, jolloin hän julkaisi kahtena niteenä ilmestyneen veijariromaaninsa Don Quijote, koko nimeltään »Neuvokas ritari don Quijote Manchalainen«, Sitä pidetään nykyaikaisen romaanitaiteen perustajana ja yhtenä maailmankirjallisuuden suurista klassikoista. Don Quijote, lämminsydäminen ja herkkä herrasmies, on useimpien mielestä selvästi hourupäinen, ja herättää heissä ihmetystä ja hilpeyttä. 

Cervantes roman, som på svenska heter »Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha«, berättar om hur Don Quijote bekämpar mot väderkvarnar som han tror är gigantiska jätter. Det är lätt att skratta åt honom, men Don Quijote lär oss också att drömma och kämpa för de till synes förlorade värden som rättvisa och mänsklighet. Casa de Cervantes-museet är inrett med tidsenliga möbler från den tid då Cervantes levde.

Napsauta yhtä pikkukuvista avataksesi galleria-ikkunan. Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.

This Post Has One Comment

  1. Cervantes var på många sätt en klok man. Här ett citat:
    “Confia en el tiempo,
    que suele dar dulces salidas a muchas amargas dificultades”
    Ungefär såhär: Förlita dig på tiden, som brukar lösa många svåra problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top