skip to Main Content

Las Murallas de Ávila

Ávilas murar (Avilan muurit) heter på spanska Las Murallas de Ávila. 

Ávilas murar är de mest kompletta och bäst bevarade medeltida murar i Spanien. De förklarades som ett världsarv av UNESCO 1985. I går, på fredagen, vandrade vi uppe på murarna. Byggandet av murarna påbörjades 1090, men större delen av försvarsmuren verkar ha byggts om på 1100-talet. Ännu på 1300-talet färdigställdes de. Murarnas totala längd är 2.500 m inklusive 88 halvcirkelformade torn och omgärdar den gamla staden i en rektangulär form. Murarna är 3 m breda och når i medeltal en höjd av 12 m. Det finns 9 portar. Vi kunde endast gå på murarna i en halvcirkel för en stor del av väggarna är inte säkra för fotgängare.

Espanjan historia on varsin värikäs. Vuonna 200 ennen ajanlaskun alkua Iberian niemimaa (nykyinen Portugali ja Espanja) liitettiin osaksi Rooman valtakuntaa. 400-vuosisadalla visigootit valloittivat maan. Kesällä 711 berberit (arabit) ylittivät Gibraltarin salmen ja valtasivat melkein koko Iberian niemimaan, ja vasta vuonna 1492 viimeinen muslimien linnoitus Granada kaatui. 1500-luvulta alkaen alkoi Espanjan vaurastua ryöstämällä Amerikkaa. Islamin vaikutus Espanjaan ja Länsi-Eurooppaan oli ollut valtava. Islamin kulta-aikaan voi tutustua tarkemmin alla olevasta linkistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Islamin_kulta-aika

Napsauta yhtä pikkukuvista avataksesi galleria-ikkunan. Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top