skip to Main Content

Topp fyra

Gran Via i Madrid har pampiga hus. På onsdagen inkommande vecka flyger vi från Vigo till Madrid.

Listan på de tre spanska städer som lämnat det starkaste intrycket hos mig kom att omfatta fyra städer. Topp ett är Madrid, Europas tredje största stad, med över tre miljoner invånare. Madrid är en fantastisk stad som har allt. Tre konstmuseer i världsklass: Prado, Reina Sofía och Thyssen-Bornemisza. Två av Europas bästa fotbollslag: Atlético de Madrid och Real Madrid. Staden är fylld med pampiga byggnader och underbara parker. Det finns historiskt intressanta ställen som restaurangen El Sobrino de Botín (grundat 1725) och ölstugan Cerveceria Alemana (Hemingways favoritpub) Casa Labra (Spaniens socialistparti grundades där 1879) och Café Gijon (samlingsplats för konstnärer och intellektuella för över hundra år sedan).

Stad nummer två är Sevilla. Åren 2016–2017 tillbringade vi tre månader i staden. Historiens vingslag ligger över den. Sevilla blev Spaniens viktigaste och största stad på 1500-talet, då landet plundrade Amerika. Casco Antiguo (gamla staden) utgör Sevillas centrum som är tre kilometer långt och två kilometer brett. Sevilla fick ett nytt landmärke 2011 på Plaza de la Encarnación: Metropol Parasol eller »Las Setas« (svamparna på spanska) som det populärt kallas för monumentet har formen av sex jättelika svampar. Det har dimensionen 150 meter gånger 70 meter och når en höjd av 26 meter. Det är byggt av björkvirke som importerats från Finland. Katedralen med Giraldatornet, Alcázar och floden Guadalquivir är andra centrala landmärken.

Städerna på delad tredjeplats är Bilbao och Cadiz. Cadiz torde vara Europas äldsta stad, för spår av 8.000 år gammal bebyggelse har hittats. I tiden har det varit en ö väster om Gibraltar sund på Atlantsidan. Det är fantastiskt att gå på strandpromenaden runt staden. Bilbao är Spaniens åttonde största stad och det märks. Det är en av landets viktigaste industristäder med järn- och stålindustri. Hamnen är den näst största i landet. De pampiga byggnaderna vittnar om att det är en metropol i Baskien och norra Spanien. Bilbao har även en annan sida. De gamla stämningsfulla kvarteren i Casco Viejo är fyllt av charmiga gator. Maten är fantastisk i Bilbao och så finns Guggenheims museum förstås där.

Mera om städerna kan läsas i fotoreportagen »Spanska upplevelser« och »Resan till Sevilla med stickspår« som finns under menyn Publikationer. I bildgalleriet kommer Sevilla först, sedan Cadiz och till sist Bilbao. Två foton från varje stad.

Napsauta yhtä pikkukuvista avataksesi galleria-ikkunan. Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top