skip to Main Content

Madrid

Utställningen Picasso/Channel var Thyssen-Bornemiszas stora dragplåster. Kläderna till baletten Le Train Bleu hade Coco Chanel skapat 1924.

I går flög vi från Vigo till Madrid. Vi bor på hotellet Catalonia Plaza Mayor. Det ligger en kilometer från järnvägsstationen Atocha, dit vi anlänt med Cercianaståget från flygfältet. Det var svettigt med uppförsbacke hela vägen till hotellet. Metropolen Madrid har mer invånare än det finns i Finland. Människorna är i regel vänliga, mjuka och artiga. Hösten 2017 bodde vi femton nätter i stadens absoluta centrum, i en Airbnb-lägenhet. Den låg knappt hundra meter från mittpunkten i Spanien – även i Madrid – »Kilómetro Cero« som finns vid Plaza de la Puerta del Sol. Varje dag passerade vi förbi en officiell byggnad som representerade regionen Madrids myndigheter. Där vaktade två poliser ur Guardia Civil, som ännu då bar de lustiga hattarna. I slutet av vår vistelse började de hälsa på oss. Det värmde. Hatten de bar finns på kannorna i ett butiksfönster vittnar lite om det dåliga ryktet Guardia Civil fått under fascisten Francos tid (se fotot med de tre kannorna).

Kun lähdimme aamulla hotellista oli Calle de Atocha-kadulla, jolla hotellimme sijaitsee, Espanjan suurimman ammattiliiton CCOO:n järjestämä valtava mielenosoitus. Juotuamme aamukahvimme, Cafe con Lechen, jatkoimme Thyssen-Bornemiszan taidemuseoon. Kiersimme ensin läpi museon perusnäyttelyt. Iloksemme saimme nähdä myös Picasso/Channel-näyttelyn. Pablo Picasso ja Coco Chanel ovat tehneet yhteistyötä pääasiassa 1920-luvulla. Picasso maalasi ja piirsi. Chanel suunnitteli naistenvaatteita ja kehitti mm. maailmankuulun parfyymin Chanel 5. Museossa vierähti kolmisen tuntia. Menu del Día:n söimme sen jälkeen ravintola Café Gíjónissa, joka yli sata vuotta sitten oli älymystön kohtaamispaikka. Kellosta päätellen aika näyttää pysähtyneen.

Napsauta yhtä pikkukuvista avataksesi galleria-ikkunan. Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top