Skip to content

Mérida

Templo de Diana var dagens häftigaste upplevelse.

Vid middagstiden i går anländer vårt tåg från Madrid till Mérida efter att vi har varit på resande fot i trettio timmar. Järnvägsstationen i Madrid Estación de Atocha var lite jobbig för den innehåller två tågstationer: en för de snabba långdistanstågen och en annan för medeldistanstågen och lokaltågen (Cercanías). Årligen passerar 100 miljoner människor genom Atochastationen. Det betyder ett medeltal på knappt 300.000 resenärer per dag. Det behövs lite extra tid och det är bäst om biljetten har bokats online i förväg. Stationen är så väldig att man inte vet var ingångarna och utgångarna finns.

Mérida har knappt 60.000 invånare. De relativt välbevarade romerska ruinerna smälter väl in i den gemytliga staden. 

Perjantaina vierailimme Trajanuksen kaaressa (Arco de Trajano). Tänään vierailimme ensimmäisenä Dianan temppelissä (Templo de Diana), joka on säilynyt tyydyttävässä kunnossa. Se rakennettiin aikajänteellä sata vuotta ennen tai sata vuotta jälkeen ajanlaskun alun. Yhtä vaikuttava raunio oli roomalainen teatteri (Teatro Romano de Mérida), jossa on 6 000 katsojapaikkaa.Méridan roomalaisen taiteen kansallismuseo (Museo Nacional de Arte Romano) on korkealuokkainen. Se vihittiin käyttöön syyskuussa 1986 ja se sisältää upean kokoelman esineitä Rooman aikakaudelta, jolloin Mérida oli nimeltään Augusta Emerita.

Napsauta yhtä pikkukuvista avataksesi galleria-ikkunan. Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top