Skip to content

Islam oli Euroopan opettaja 

KALIFAATTI 622–750. Islamin kulta-aika vaikutti eurooppalaiseen renessanssiin ja tieteelliseen vallankumoukseen, vaikka kumpaakaan ei tapahtunut muslimimaailmassa.

Kesällä 711 Eurooppa muuttui, kun muslimit ylittivät Gibraltarin salmen ja valloittivat Iberian niemimaan, nykyisen Espanjan ja Portugalin. Länsi-Eurooppa sai pääsyn arabialaiseen tieteeseen ja klassisiin kreikkalaisiin teoksiin. Islamin kulta-aika vaikutti eurooppalaiseen renessanssiin ja tieteelliseen vallankumoukseen. Viimeinen muslimien linnoitus, Granada, kukistui vasta vuonna 1492. Yli tuhat vuotta sitten islamille oli ominaista suvaitsevaisuus ja tekninen kehitys. Kauppaa yhdisti yhteinen arabian kieli ja uskonnollinen sosiaalinen ideologia, joka toimi tämän prosessin moottorina. Espanjasta Kiinaan ulottuvat ideat ja tieto yhdistyivät. Islamin ansiosta saimme arabialaiset numerot, algebran ja algoritmit. Vuonna 1085 kuningas Alfonso VI valloitti Toledon kaupungin. Toledon kirjastossa oli 80 000 arabian kielistä teosta, ja muslimien hylätyissä kodeissa oli usein myös arabialaista kirjallisuutta. Valloituksen jälkeen Toledo oli edelleen merkittävä kulttuurikeskus; sen arabian kielistä kirjastoa ei ryöstetty. Perustettiin käännöskeskus, jossa muslimit ja juutalaiset käänsivät arabiaksi tai hepreaksi kirjoitetut kirjat kastiliaksi ja kastilialaiset tutkijat kastiliasta latinaksi, jolloin kauan kadonnut tieto saattoi levitä kaikkialle kristilliseen Eurooppaan. Eurooppaan alettiin perustaa yliopistoja. Lisää islamin kulta-ajasta [Linkki].

Under medeltiden var islams bidrag för civilisationen enormt. Under den europeiska historiens mörka medeltid sammanställde araberna all världens kunskaper, grundade framstående lärosäten och lade grunden för den moderna vetenskapen. De nya upptäckterna hjälpte Europa att inleda den pånyttfödelse som vi benämner renässansen.

Al-Biruni (973–1048) var en av islams mest geniala forskare. Astronomi, matematik, fysik, medicin, geografi, historia och religionshistoria är några av de olika områden inom vilka han har skapat viktiga verk. Han skrev cirka 140 böcker som omfattade 13.000 sidor. Han räknade ut att radien för jordklotet (från jordens mittpunkt till dess yta) var 6.339,6 km, vilket är mycket nära det verkliga värdet idag som vid ekvatorn är 6.378,1 km. Det skiljer endast 0,6 procent. Mer om islams guldålder under sajtens meny Publikationer: »Resan till Sevilla med stickspår« sidorna 146–151 och »Spanska upplevelser« sidorna 216–217.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top