Skip to content

Kaklen som är en fröjd för ögat

Detta förtjusande motiv pryder en husvägg på c/ Jovellanos.

Överallt i Spanien stöter man på kakel. Vi har många gånger gått förbi rivningshus där containrar har fyllts med fantastiskt formgivna nonfigurativa kakelplattor från rivna badrum eller kök. Man får nästan lust att ta med sig några. Fajans är det klassiska materialet för kakel. Väggplattor i glaserat tegel tillverkades i Assyrien för 3.000 år sedan. Användningen av kakel spred sig via de islamska kulturerna till Europa under medeltiden.

Vierailimme eilen Centro Cerámica Trianassa, joka on keramiikka- ja laattateollisuutta esittelevä museo. Triana on kaupunginosa Guadalquivirin länsirannalla ja se tunnetaan savenvalajistaan, sillä alueella on toiminut keramiikkaan sekä kaakeleihin erikoistuneita tehtaita. On kulunut jo kauan siitä, kun muulit kuljettivat Guadalquivirin rannoilta savea täällä työstettäväksi. Keramiikkatehtaat toimivat joen takana Trianassa muun muassa siksi, ettei työssä syntyvää myrkyllistä savua haluttu Sevillan keskustaan. Kaupungissa oli vielä sata vuotta sitten yli kaksikymmentä keramiikkatehdasta mutta ne kaikki ovat jo lopettaneet toimintansa.

Napsauta yhtä pikkukuvista avataksesi galleria-ikkunan. Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.

This Post Has 2 Comments

  1. Ibland är bilderna i serien små ibland stora? Hälsningar H&S

  2. Bilderna har i regel storleken 1600 x 800 pixel. Om bildernas storlek varierar kan det bero på om det är en telefon, padda eller dator. Webbsajten är uppbyggd främst för dator. Sedan kan det även bero på vilken bläddrare (browser) man har. Firefox fungerar bäst av alla bläddrare. Allt är kompromisser och ingen egentlig standard finns. Tyvärr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top