Skip to content

Sevilla har inte övergivit mig

Devisen NO8DO syns överallt i Sevilla.

Devisen NO8DO hittar man överallt i Sevilla. Det kan handla om gatulock, skyltar, kommunala byggnader, samlingsplatser, kollektivtrafiken eller Sevillas flagga. Det är en symbol med orden NO och DO som är separerade med en stående garndocka. Garndocka heter madeja på spanska och stående ser den ut som en åtta, vilket gett flaggan och logotypen dess namn, NO8DO. Utläst blir det no-madeja-do vilket kan utläsas »no me ha dejado«, vilket ungefär betyder »[Sevilla]har inte övergivit mig«.

Kirjaimet NO DO voi löytää useista keskiaikaisista symboleista, ja ne ovat yleensä lyhenne sanoista Nomen Domini, »Jumalan nimeen«. Yhden selityksen mukaan symbolin perusti Alfonso X. Hänen poikansa Sancho IV syöksi isänsä valtaistuimelta, ja Alfonso X pakeni Sevillaan. Poika vältti yhteenottoa isänsä kanssa ja antoi siksi hänen toimia kuninkaana Sevillassa. Vähän ennen kuin Alfons X kuoli hän antoi kaupungille symbolin.

Napsauta yhtä pikkukuvista avataksesi galleria-ikkunan. Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top