Drömresan – TIO BILRESOR TILL MELLAN- OCH SYDEUROPA

Förord
Min hustru Seija och jag ville upptäcka Europa på ett nytt sätt. Därför föddes tanken att göra en bilresa till Mellaneuropa. Det fanns så mycket intressant och spännande utöver resebyråernas begränsade utbud. Man flyger i ett huj till en stad i Europa, men att bila ger en riktigare proportion av hur stort Europa egentligen är.
Gillar man helst att lata sig i en vilostol på badstranden eller vid swimmingpoolen är bilandet ett dåligt alternativ, för det är tidvist ett fysiskt ansträngande sätt att resa. Mellan- och Sydeuropa var spännande och lockande på grund av att politisk historia hade varit mitt huvudämne vid Helsingfors universitet. Jag ville lukta och känna på det kulturella arvet som Europa bar på.
Två positiva erfarenheter från tidigare resor utgjorde det konkreta incitatamentet. Sommaren 1989 gjorde vår familj den första långa bilresan utomlands. Vi åkte från Jakobstad i Finland till Jylland i Danmark och bodde två veckor i en stuga som vi hade hyrt i Søndervig ute vid Nordsjön i Ringkøbing. Året därpå flög vi ett par dagar före julafton till Amstersdam och reste runt med tåg i tio dagar i Holland och Belgien. Julaftonen hade vi tillbringat i Brygge.
Det fanns också andra faktorer som gjorde att bilandet lockade. Jag gillade att köra långa sträckor, likaså Seija. Dessutom tyckte vi om att komma till en främmande stad utan att ha bokat rum iförväg. Det gav frihet att välja och ändra resplanerna. Tyckte man inte om orten eller hotellet kunde man enkelt dra vidare. Den här boken handlar om tio bilresor som vi gjorde till Mellan- och Sydeuropa åren 1992–2007.
» Vi lät fotografier
med vackra vyer
och spännande miljöer
avgöra vart vi skulle
styra vår drömresa.
- I jakten på Heimat
- Alperna i sikte
- Hur vi fann St. Margherita
- Kurs mot Atlanten
- I van Goghs fotspår
- Det lutande tornet i Bologna
- First we take Paris – then Berlin
- Natt i Ligurien
- Där Inn, Donau och Ilz möts
- Tour de France
Kapitlen publiceras vartefter bildmaterialet
blir färdigt. Ordet »NYTT« placeras efter
det senast publicerade kapitlet.