Skip to content

Fotografen    

 

Metron i Barcelona.

FOTOUTSTÄLLNINGEN 5 INTRYCK var en konklusion av mina möten med europeiska städer. Kilometer efter kilometer, stad efter stad, fotografi efter fotografi har mitt Europa vuxit fram.
       
Temat för fotoutställning var 5 intryck – möten med 16 europeiska städer. Var och en av städerna representerades av fem fotografier. Totalt omfattade utställningen 80 fotografier, tagna åren 2004–2010.
       
Jag har verkat som vd och kreativ ledare på reklam- och designbyrån Studio PAP i Jakobstad, och i huvudsak arbetat med grafisk design. Till min utbildning är jag politices magister från Helsingfors universitet.
       
Jag borde väl ha haft resandet i blodet eftersom både morfar och farfar reste till USA, där de tjänade ihop pengar till de hemman som de köpte vid återkomsten till Finland. Min reslust lät dock vänta på sig. Det dröjde till 1962 innan jag fick se Helsingfors och jag hann bli sexton år innan jag gjorde min första utomlandsresa, som gick till Sverige.
       
Den första bilresa till Mellaneuropa gjorde jag 1992 tillsammans med min fru Seija och barnen Janne och Sannakajsa. Sen dess har det blivit totalt 12 bilresor till kontinenten och därutöver flera flygresor, ofta i kombination med hyrbil. Övernattningar har skett på över 160 orter i Europa, utanför Norden.
       
Det urbana europeiska kulturarvet med dess dramatiska politiska historia har alltid fascinerat mig. Det har också utgjort en stor del av inspirationen till att resa och fotografera den europeiska stadskulturen.
       
Urvalet av fotografier var ett försök att bilda en harmonisk helhet från var stad och en rytm av städerna tillsammans. Typiska landmärken var bortvalda. Likaså hade jag varit tvungen att välja bort flera av mina smultronställen, antingen för att jag saknar digitala fotografier från dem eller för att jag inte hittat fem foton som tillsammans bildar en tillräckligt bra helhet. Urvalet var därför i viss mån slumpmässigt. [GN]

Glenn Nylund.

» Kilometer efter kilometer, stad efter stad, fotografi efter fotografi har mitt Europa vuxit fram.

Back To Top