Hemma hos Picasso [RESELOGG]

[LA CORUÑA 24.9.2018]
I TISDAGS BESÖKTE Seija och jag konstnären Pablo Picassos tidigare hem i La Coruña på c/ Payo Gómez 14. Vi trappade upp till tredje våningen och ringde på. Dörren öppnades och vi trädde in en tid som existerat för över hundra år sedan. Pablo Picasso bodde här från 9 till 13 år med sin mamma, pappa och två systrar åren 1891–1895. Pablo var född i Malaga, men familjen flyttade till La Coruña när fadern José Ruiz Blasco blev teckningslärare på Escuela Provincial de Bellas Artes. Den stora lägenheten, som de bodde i, är numera Casa Museo Picasso. Den har fortfarande samma layout. Den har möblerats med tidsenliga inventarier. På väggarna hänger kopior av tavlor som Picasso målade i La Coruña när han började utveckla sin konstnärliga talang.
Pablo Picasso döptes till ingenting mindre än Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, men i praktiken blev det Pablo Ruiz Picasso. I Spanien får alla sina båda föräldrars efternamn. Pappan hette Ruiz och mamman Picasso. I början signerade Pablo sina tavlor med P. Ruiz. Senare valde han Picasso som brukligt efternamn för det var inte lika vanligt. En grundlig utredning över den komplexa namnpraxisen i Spanien hittar man på Wikipedia under »Spanish naming customs«. Här är länken.
I Spanien är spanska det enda officiella språket. Men galiciska, baskiska och katalanska är officiella språk i respektive region. Galiciska är en korsning av spanska och portugisiska. Endast ett fåtal behärskar engelska språket i La Coruña. På restaurangerna kan de lite engelska.
I Galicien fiskas varje år flera tusen ton av fisk, skaldjur och bläckfisk. Färsk fisk och skaldjur är dagliga inslag på den galiciska menyn. Pulpo a feira, som det heter i Galicien och pulpo a la gallega i det övriga Spanien, är en mycket populär maträtt. Pulpo är en åttaarmad bläckfisk som har ett stort huvud och tentakler med stora sugkoppar. Den har två hjärnor, tre hjärtan och är döv.
Pulpo a la gallega tillreds så att bläckfisken kokas tills den blir mör. Sedan skärs eller klipps den i skivor, cirka en centimeter tjocka, och läggs på potatisskivor som har fått koka i samma vatten som bläckfisken. De kokta potatisskivorna har också vänts ett kort ögonblick i en panna med olivolja och rökt spansk paprika. Jungfruolivolja hälls över bläckfisken och havssalt och rökt spansk paprika tillsätts. Maträtten kan dock fås utan potatis, men potatisen framhäver smaken. Både Seija och jag är förtjusta i pulpo a la gallega liksom i friterade chipirones. Eller vem tackar nej till ett stort fat med grillade skaldjur?
Calle/Rúa Estrella har många fina tapasbarer. Vill man äta större portioner är Calle/ Rúa Franja ett bra val, för här vimlar det av högklassiga matställen.
Percebes eller långhalsarna, som ser ut som djurben med klövar och är cirka 50 mm långa, räknas till det dyraste man fångar utanför Galiciens kust. Fiskarna kan få upp till 300 €/kg för utsökta exemplar av dessa kräftdjur, men det är också livsfarligt att plocka dem. Deras kött har en fastare konsistens än andra skaldjurs.
I Maria Pita har La Coruña fått en historisk hjälte. I slutet av 1500-talet försökte Elisabet I av England säkra vattenvägen från England till Portugal. Den 4 maj 1589 såg det ut som om de engelska styrkorna under ledning av Sir Francis Drake skulle få kontroll över La Coruña. Hoppet verkade vara ute för staden. Enligt sägnen deltog Maria Pita i striden vid sidan av sin man, som blev träffad med ett armborst och dog omedelbart. Pita fortsatte att strida och dödade en engelsk soldat, när han försökte forcera det högsta stället på muren. Därefter skulle Maria Pita ha stigit upp på muren och deklarerat »Quen teña honra, que me siga« (Den som besitter äran följer mig). Det här inspirerade folket i La Coruña att kämpa och man lyckades avvärja angreppet mot alla odds. I dag kallas torget Plaza de Maria Pita efter henne. [GN]
Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.
Bläddra sedan från foto till foto.
Rekvisitan på Casa Museo Picasso skapar en fin atmosfär.
» Pablo Picasso döptes till ingenting mindre än Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, men i praktiken blev det Pablo Ruiz Picasso.