Skip to content

Höstintryck från Toledo [RESELOGG]

 

HÖSTEN DEN 24 OKTOBER 2017 landade vårt flyg sent på flygfältet Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Vi övernattade på ett litet flygfältshotell för att följande förmiddag åka med ett lokalt Cercaníaståg till järnvägsstationen Atocha inne i centrala Madrid. Därifrån tog vi tåget till Toledo. En färd som räckte drygt en halvtimme. Egentligen borde vi ha tagit taxi direkt till Toledo och slopat flygfältshotellet. Taxi skulle ha kostat bara 100 €. Allt hade blivit enklare och varit över på en timme.
       Vår vistelse i Spanien började med fem dagar i Toledo. Toledo ligger sjuttio kilometer sydväst om Madrid och har i olika repriser sedan 600-talet varit Spaniens huvudstad. Madrid blev slutligen huvudstad år 1563.
       
År 1085 erövrade kung Alfonso VI Toledo. Toledos biblioteket hade 80 000 verk på arabiska, och övergivna muslimska hem innehöll ofta även arabisk litteratur. Efter erövringen förblev Toledo ett stort kulturellt centrum; dess arabiska bibliotek plundrades inte. Ett översättningscenter etablerades där muslimer och judar översatte böcker skrivna på arabiska eller hebreiska till kastilianska och kastilianska forskare från kastilianska till latin, vilket gjorde det möjligt för sedan länge förlorad kunskap att spridas över hela det kristna Europa.
       
Toledo har 83.000 innevånare och det historiska centrum är cirka 1,5 km gånger 1 km. Floden Tajo omgärdar staden som en hästsko. Staden är rätt liten, vacker och härlig att vandra i. Mycket i Toledo ser ut som det såg för femhundra år sedan. Tre saker måste man nämna: toledostålet i knivar och svärd, den stora befolkningsgruppen av muslimer och judar innan de fördrevs 1492 samt att staden varit ett hem för målaren El Greco.
       På morgnarna skippade vi frukosten på vårt hotell Antidoto Rooms och gick i stället knappt hundra meter bort till tapasbaren Mercado de San Agustín. Där åt vi frukost för 2,50 €: apelsinjuice, bröd med t.ex. tomatkross och olivolja samt café con leche (kaffe med upphettad mjölk). [GN]

Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.
Bläddra sedan från foto till foto.

Bild över Toledo från 1572. Mycket lite har förändrats sedan dess.

» Toledo ligger sjuttio kilometer sydväst om Madrid och har i olika repriser sedan 600-talet varit Spaniens
huvudstad.

Back To Top