Skip to content

Idén till utställningen    

 

Castillo de San Sebastián i Cádiz.

IDÈN TILL FOTOUTSTÄLLNINGEN föddes en eftermiddag i slutet av april 2008 på vårt hotell i Cádiz. Min hustru Seija och jag flög till Malaga i Spanien, hyrde bil och körde runt i västra Andalusien i nio dagar. Först besökte vi Ronda, sedan körde vi via Arcos de la Frontera till El Puerto de Santa Maria. Därefter gjorde vi en utflykt till Sanlúcar de Barrameda och till sist hamnade vi i Cádiz. Inspirerad av det fina och speciella ljuset i Andalusien och alla foton jag tagit, slogs jag av tanken att jag kanske kunde hålla en fotoutställning. Jag hade ju massor av fotografier från olika städer i Europa.
       På baksidan av Cádiz’ stadskarta skrev jag ner en lista på städer som kunde ingå. Det skulle vara fem fotografier från var stad. Listan kom att omfatta 18 städer, varav 13 fanns med på utställningen. Tre städer kom till: Paris, Lyon och Dijon. Sedan föll idén i glömska till våren 2010.
       Det finns ytterligare bidragande faktorer. Den internationella fotofestivalen Les Rencontres d’Arles, som varje sommar hålls i Arles, har även den varit en inspirationskälla.
       Festivalen har arrangerats sedan 1970 och jag har besökt den fyra gånger. Jag har haft turen att få se bland andra Tina Modottis, Willy Ronis och Josef Koudelkas fotografier samt Alberto Kordas klassiska fotografi av Che Guevara. Men det är ändå Nicholas Nixons utställning The Brown Sisters från år 2000 som gjort det starkaste intrycket på mig. Nixons utställning bestod av 25 fotografier av hans fru och hennes tre systrar, fotograferade varje år i 25 års tid, på samma sätt uppställda.
       På 1970-talet under studietiden vid Helsingfors universitet besökte jag ofta Finlands fotografiska museums utställningar, som då fanns på Högbergsgatan. De flesta av dem var finländska, men ibland kunde man även se alster av utländska fotografer såsom Ansel Adams, Bruce Davidson och Milton Rogovin. Museets utställningar betydde mycket för mig som var självlärd inom fotografi. [GN]

Jag har haft turen att få se Alberto Kordas klassiska fotografi av Che Guevara på Les Rencontres d’Arles.

» Inspirerad av det
fina och speciella ljuset
i Andalusien och alla
foton jag tagit, slogs
jag av tanken att
jag kunde hålla en fotoutställning.

Back To Top