Skip to content

Stad vid stad [RESELOGG]

 

[PORTO 17.10.2018]
I DAG ÄR PORTUGAL Västeuropas fattigaste land, men så har det inte alltid varit. Man glömmer lätt bort att Portugal vid sidan av Spanien har varit en av världens mäktigaste och rikaste länder på 1400- och 1500-talet. Portugal upptäckte nya länder och världsdelar, som det plundrade. På 1500 talet blev Portugal den dominerande drivkraften bakom slavhandel av svarta afrikaner till Amerika.
       Portugals historiska förflutna med internationell handel har satt sina spår. Portugiserna behärskar ovanligt bra engelska, likaså franska. Spanska behöver de inte lära sig för portugisiska skiljer sig inte alltför mycket från spanska. Språkkunskapen är viktig för turismen i Portugal.
       Förutom Robert Mapplethorpes fotoutställning kunde Porto även bjuda på utställningen »Frida Kahlo – hennes fotografier« i fotomuseet Centro Português de Fotografia. Frida Kahlo var en berömd mexikansk konstnär som levde 1907–1954 och utställningen omfattade 240 privata fotografier från hennes arkiv som totalt innehåller 6.500 foton.
       Börspalatset Palácio da Bolsa började byggas 1842 men innandömet blev slutligen färdigt först 1910. Många arkitekter var inblandade. Byggnaden ser inte så märkvärdig ut på utsidan utan den är grå och dyster. Interiören däremot är imponerande och spektakulär. Trapphuset till den andra våningen är dekorerat med uthuggen granit med små subtila detaljer. Efter att börsarna i Lissabon och Porto slogs ihop på 1990-talet är Palácio da Bolsa numera ett museum.
       Francesinha är en varm smörgås som serveras överallt i Porto. Det betyder ordagrant »Den lilla franska tösen« och är portugisisk version av en fransk rostad smörgås. Vi åt den på Café Santiago (Rua de Passos Manuel 226), som enligt lokala portobor är det bästa stället för Francesinha. Vår hyresvärd tipsade oss.
       En Francesinha består av bröd, skinka, korv och nötbiff. Typiskt täcks den med smält ost och ett ägg på toppen och får fransk potatis runt om. Det som gör varje Francesinha unik är den hemliga såsen som varje restaurang blandar ihop av tomat och öl. Smörgåsen dränks sedan med denna heta och tjocka sås. Biffen var i vårt fall medium minus. När Seija och jag sköljt ner de sista bitarna av Francesinha med öl var vi så proppmätta att vi inte ville se mera mat den dagen. Francesinha var en kaloribomb, för smörgåsen är bland annat täckt av fyra stora ostskivor med utstansad halvmåne så att bara äggulan av det stekta ägget blir synligt.
       Matosinhos är en stad som norröver gränsar till Porto. Staden ligger vid Atlanten och man når den med metron. Staden har 175.000 invånare och har fina fiskrestauranger med färsk fisk och skaldjur. Vila Nova de Gaia eller rätt och slätt Gaia, som ligger mittemot Porto på Douros södra strand, är en lika stor stad som Matosinhos. [GN]

Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.
Bläddra sedan från foto till foto.

Porto angränsar till två andra stora städer: Matosinhos och Gaia. Till vänster om bron Ponte de Dom Luis I ligger Porto och till höger Gaia.

» Portugiserna behärskar ovanligt bra engelska, likaså franska. Spanska behöver de inte lära sig för portugisiska skiljer sig inte alltför mycket från spanska.

Back To Top