Skip to content

Stairway to heaven [RESELOGG]

 

 [PORTO 1.10.2018]
SEIJA OCH JAG STÅR i en lång kö som börjar ett kvarter längre bort. Vi köar till Portos berömda bokhandel Livraria Lello. Innan dess har vi köpt inträdesbiljetter för 5 € per styck. Det tar cirka 30 minuter innan det blir vår tur att bli insläppta. Du läser rätt: folk betalar 5 € och väntar en halvtimme bara för att komma in i en bokhandel. Byggnaden från 1906 är en häpnadsväckande blandning av nygotisk arkitektur och art deco. Bokhandeln har ett takfönster med glasmålning och en röd vinglande trappa. Det säges att J.K. Rowling blev inspirerad av Livraria Lello när hon började skriva serien om Harry Potter. Rowling undervisade i engelska åren 1991 till 1993 i Porto. Vår resa har nu nått fram till Porto i Portugal.
       Genom Harry Potter blev bokhandeln känd och massor av nyfikna besökare strömmade till. Men ingen köpte böcker. Problemet löstes genom ett inträde på
5 €, som man visserligen får tillbaka som rabatt om man köper en bok. Årligen besöker en miljon människor Livraria Lello. Inredningen i bokhandeln är fantastisk, men urvalet böcker är ingenting märkvärdigt.
       I torsdags lämnade vi La Coruña och reste med buss till Porto. Resan tog fem timmar inklusive flera stopp. Tåg skulle ha varit ett trevligare alternativ, men då hade vi varit tvungna att byta tåg i Vigo och åka buss mellan de båda tågstationerna. Trafikförbindelserna mellan städerna i Spanien och Portugal är rätt sparsamma. Det spanska bussbolaget Alsa hade endast en rutt per dag till Porto. Vill man flyga går trafiken via Madrid.
       Roamingavgifterna inom EU slopades denna sommar (2018) för mobiltelefonerna. Det här underlättar resandet avsevärt. Med ett lämpligt telefonabonnemang får man kostnadsfritt använda upp till 10 Gb data per månad och det räcker gott och väl. Man kan nu kolla upp fakta på nätet när man är i farten och saknar wifi. I Google maps kan man skriva in sökord, som är allmänna eller specifika, och sedan få en färdbeskrivning. Google maps ger även förslag på busslinjer med namn på hållplatser där man stiger på och av.
       
Porto har 250.000 invånare och är i samma storlek som La Coruña. Porto är Portugals näst största stad efter Lissabon. Vi bor mitt i smeten i Portos gamla centrum Ribeira. Här vimlar det av liv och turister. Gatorna är labyrintiska med stora höjdskillnader. Vissa gator kan luta 20%, d.v.s. två meters höjdskillnad på tio meter. Från vår lägenhet har vi 300 m att gå till floden Douro och 600 m till den berömda bron Ponte Luís I. Porto är över 2.000 år gammalt och var redan under romarrikets välde en betydande kuststad. I fredags besökte vi förutom Livraria Lello även fotograficentret Centro Portugués de Fotografía, som tidigare var fängelset Relação. [GN]

Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.
Bläddra sedan från foto till foto.

Den vinglade trappan i bokhandeln Livraria Lello för onekligen tankarna till Led Zeppelins klassiska låt »Stairway to Heaven« från 1971. Låten handlar om en dam, som är säker på att allt som glittrar är guld. Och hon köper en trappa upp till himlen. Det var en kvinna som fick allt hon ville ha utan att ge någonting tillbaka, sade gruppens vokalist Robert Plant.

» Du läser rätt: folk
betalar 5 € och väntar
en halvtimme bara
för att komma in i
en bokhandel.

Back To Top