Skip to content

Saltstänk från Atlanten [RESELOGG]

 

[LA CORUÑA 16.9.2018]
NÄR VI TITTAR UT genom våra fönster i nordöstlig riktning från elfte våningen ser vi fyren Herkulestornet (Torre de Hércules). Romarna byggde fyren för knappt 2.000 år sedan. Fyren, som fortfarande är i bruk, är den äldsta fungerande fyren i världen. Herkulestornet, som står på en klippa, är 55 meter högt. Fyrens ljus ligger på 106 meters höjd över havet. Vi befinner oss nu i La Coruña (A Coruña på galiciska).
       La Coruña har knappt 250.000 innevånare och ligger i Spaniens nordvästra hörn i regionen Galicien. Staden ligger drygt 50 km norr om det mer välkända Santiago de Compostela. Kusten utanför La Coruña kallas Costa da Morte (Dödens kust) efter alla skeppsbrott, för Atlantens vågor är skoningslösa.
       När den brittiske kocken Rick Stein gjorde en fyrdelad serie för BBC om maten i Spanien så började hans spanska matodyssé just i La Coruña. Galiciens fiskrätter räknas till de bästa i världen. Det här är en bidragande orsak till att Seija och jag reste till La Coruña. Utanför staden fiskas bland annat bläckfisk och musslor.
       Det ofta förbisedda La Coruña är ett perfekt stället för att finna god mat och fantastiska stränder. Staden är mycket tilldragande och ren. Arkitekturen känns modern och är vacker. Många av husen är täckta av inglasade balkonger, så kallade glasgallerior. Tack vare inglasningen kan balkongerna användas även på vintern och blir effektiva solfångare. La Coruña är en halvö med en tio kilometer lång strandpromenad i alla väderstreck. Den är Europas längsta.
       Innan vi reste hit visste jag egentligen ingenting om La Coruña. Det fanns inga förväntningar heller, men staden har imponerat. La Coruña är en ovanligt livskraftig metropol och hamnstad med ett historiskt rik förflutet. [GN]

Klicka på en av miniatyrerna för att öppna gallerifönstret.
Bläddra sedan från foto till foto.

Utsikten från vår lägenhet på 11:e våningen i La Coruña är perfekt. Fyren Torre de Hércules har lyst upp farleden i nästan 2.000 år. Våra fönster har fått små saltstänk från Atlanten.

» När den brittiske kocken Rick Stein gjorde en fyrdelad serie för BBC om maten i Spanien så började hans spanska matodyssé just i La Coruña. Galiciens fiskrätter räknas till de bästa i världen.

På spanska heter staden La Coruña
och på galiciska A Coruña.
]

Back To Top